Людям з порушення зору Звичайна версія

Виведення коштів з ПАТ «АВАНТ-БАНК» відбувалось шляхом кредитування пов’язаних з банком осіб та супроводжувалось свідомим знищенням відповідних документів

05.10.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Виведення коштів з ПАТ «АВАНТ-БАНК», напередодні визнання його неплатоспроможним, відбувалось через схеми кредитування пов’язаних з банком осіб. Розкрадання активів відбувалось позичальниками за попередньою домовленістю із службовими особами ПАТ«АВАНТ-БАНК». Для того аби приховати злочину діяльність боржників та їх спільників у банку, відбувалось викрадення та свідоме знищення банківських документів, а самі позичальники визнавались банкрутами.

INFO АВАНТ БАНКВсупереч інтересам банку та без реального аналізу кредитоспроможності позичальників, службові особи ПАТ«АВАНТ-БАНК», видали кредити 12 компаніям на суму 601, 95 млн грн. Так, з  порушенням очевидних та основних принципів кредитування, позики були видані: ТОВ «СПОРТКОМ-УКРАЇНА», ТОВ «БІЗНЕСКРЕДИТІНВЕСТ», ТОВ «МІЖНАРОДНИЙ ОСВІТНІЙ АЛЬЯНС», ТОВ «АМІС КРЕАТІВ», ТОВ «ТОРГОВИЙ ЄДИНИЙ РЕСУРС КС», ТОВ «БУДПРОМТЕХ-1», ТОВ «СТРОЙКАПІТАЛЬ», ТОВ «ЛОЄР КОМПАНІ», ТОВ «ГУДВІН ГРУП», ТОВ «ВЕКТОР», ТОВ «БУДМЕТАЛ ТРЕЙД», МПП «АВТОСН».

Для того, аби надати вигляду законності своїй протиправній діяльності, службові особи вказаних підприємств за рахунок коштів, отриманих за черговими траншами по кредитних лініях, частково погашали заборгованість, а в подальшому взагалі ініціювали процедуру банкротства. Згодом, аби приховати злочин службові особи банку сприяли викраденню банківських документів, які стосувались кредитування вищезгаданих підприємств. Господарський суд Київської області відхилив звернення ПАТ «АВАНТ-БАНК» визнати грошові вимоги банку на суму боргу та включити їх до реєстрів вимог кредиторів банкрутів. Суд аргументував своє рішення тим, що у банку відсутні оригінали документів, які б підтверджували наявність заборгованості. Заборгованість за вказаними кредитами, станом на 12 квітня 2017 року, складала 1 141,37 млн грн.

Уповноважена особа ФГВФО повідомила правоохоронні органи про виявлені правопорушення, які були вчинені службовими особами ПАТ «АВАНТ-БАНК» та направили відповідні заяви у червні 2016 року до Генеральної прокуратури України та 22 серпня 2016 року до Державної фіскальної служби України ГУ ДФС у м. Києві, за фактами доведення до банкрутства банку службовими особами ПАТ«АВАНТ-БАНК» та пов’язаними з банком особами, розтрати активів банку та нестачі майна фінансової установи. За вказаними фактами, де лише кредитна заборгованість за незабезпеченими кредитами складає більше 862,89 млн грн, слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, за ознаками ст. 218-1 та 219 КК України.

Того ж року, 10 серпня була направлена заява до Державної фіскальної служби України ГУ ДФС у м. Києві за фактами протиправної діяльності службових осіб ТОВ «АМІС КРЕАТІВ», ТОВ «СПОРТКОМ-Україна», ТОВ «БІЗНЕСКРЕДИТІНВЕСТ», ТОВ «ТОРГОВИЙ ЄДИНИЙ РЕСУРС КС», ТОВ «БУДПРОМТЕХ-1», ТОВ «МІЖНАРОДНИЙ ОСВІТНІЙ АЛЬЯНС» та інших, якими банку нанесені збитки більш ніж на 500 000 000 грн. За вказаними фактами  Слідчим відділом фінансових розслідувань ДПІ у Дніпровському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві зареєстроване кримінальне провадження від 15.08.2016 за ознаками ст. 219 КК України.

31 серпня 2016 року було направлено до Генеральної прокуратури України заяву з повідомленням про викрадення службових документів ПАТ «АВАНТ-БАНК» та доведення банку до неплатоспроможності.

Згідно вказаних заяв, з метою приховання злочинної діяльності, які компрометували службових осіб банку, оригінали кредитних справ та додатки до них були викрадені, в тому числі ТОВ «СПОРТКОМ-Україна», ТОВ «БІЗНЕСКРЕДИТІНВЕСТ», ТОВ «МІЖНАРОДНИЙ ОСВІТНІЙ АЛЬЯНС», ТОВ «АМІС КРЕАТІВ», ТОВ «ТОРГОВИЙ ЄДИНИЙ РЕСУРС КС», ТОВ «БУДПРОМТЕХ-1», ТОВ «ГРЕЙ СІСТЕМС» , ТОВ «Спецсервісбудпром», ТОВ «Новобуд», ТОВ «ФК Марко Поло», ТОВ «Спецопторг», ТОВ «Модуль М.К.-П», ТОВ «Просперіті  Фьорс», ТОВ «Калина Трейд», ТОВ «М.В.І. Колсалтинг». Були викрадені також оригінали частини депозитних договорів, оригінали протоколів Кредитного комітету - 298 шт., оригінали протоколів Правління за період діяльності  з 2009 по 2015 роки - 273 шт., оригінали протоколів Спостережної  ради - 106 шт.,  Протоколи засідань загальних  зборів акціонерів банку. За вказаними  фактами слідчим відділом Солом'янського Управління поліції ГУНП в м. Києві ведеться досудове слідство в двох кримінальних провадженнях.

Довідка:

Загальна балансова вартість активів ПАТ «АВАНТ-БАНК» на момент затвердження ліквідаційної маси склала 1954,06 млн грн, при цьому ринкова вартість активів склала 703,1 млн грн, та виявилась в 2,8 разів нижчою ніж «ціна на папері». Загальна сума акцептованих кредиторських вимог банку складає 1385,95 млн грн, станом на теперішній час погашення вимог не відбувалось. Вкладникам банку станом на 1 вересня 2018 року виплачено 517,24 млн грн. Кредитний портфель юридичних осіб «на папері» складає 1446 млн грн, а його ринкова вартість складає 383,56 млн грн.